м. Київ. Будинок № 79 по вул. Тургенєвській.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: +2 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

Побудований у 1905 році. Триповерховий з напівпідвалом з вікнами у приямку, цегляний, у плані прямокутний. Поздовжня вісь закріплена капітальним муром, що поділяє поверхи на вуличний і дворовий ряди приміщень. На південному фланзі — прямокутний проїзд на подвір'я. Має головну та чорну сходові клітки. Сходи двомаршові, гранітні на металевих косоурах, з металевою ажурною огорожею, яка збереглась і на балконах. Входи у напівпідвальний поверх через зовнішні сходи у приямках чолового фасаду. Міжповерхові перекриття й балкони — із залізобетонних плит. Дахи двосхилі, вкриті бляхою по похилих дерев'яних кроквах. Споруджений у модернізованих формах неоренесансу.

Рішення чолового фасаду підпорядковане принципам центрально-осьової симетрії. В його центрі — увінчаний трапецієподібним аттиком ризаліт, унизу якого розміщено фланкований рустованими пілястрами портал головного входу, над ним — два півциркульні вікна другого і третього поверхів сходової клітки. Симетрію підкреслюють розташовані обабіч ризаліту балкони (по два на другому і третьому поверхах). Прямокутні віконні прорізи — з підвіконними фільонками та надвіконними замковими каменями. У простінках кожного поверху розташовані пілястри. Чітке поярусне ордерне членування підсилюють широкі профільовані міжповерхові гурти. Вишуканістю й ретельністю проробки вирізняються декоративні елементи: рустовані пілястри центрального ризаліту, ліплений орнамент в оздобленні підвіконних фільонок другого поверху (рослинний орнамент) і третього (меандр). Мотив меандра використаний і в завершенні будівлі, де ним прикрашено широку стрічку фриза. Тимпан фронтону виділено великою гербовою емблемою. У підвіконній фільонці другого поверху центрального ризаліту — дата спорудження «1905». Спрощений за рішенням тильний фасад прорізано лучковими вікнами й поділено пласкими стрічками міжповерхових гуртів.


У головній сходовій клітці збереглися викладені керамічними плитками підлоги майданчиків. В інтер'єрі квартир залишилися первісні тягнуті карнизи й ліплені плафонні розетки.
Будинок — виразний за стильовою визначеністю зразок середньомасштабної житлової прибуткової забудови міста поч. 20 ст.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Тургенєвська, 79
Raporty
Portret użytkownika ганс
1 Zdjęcia
ганс
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry