м. Київ. Будинок № 2-б на Андріївському узвозі.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

На чер­воній лінії забудови вулиці, з сусіднім будинком (№ 2-в) об'єднаний спіль­ним архітектурним вирішенням. Збудований у 1913-1915 роках на замовлення власника садиби А. Фролова на місці розібра­ного ампірного двоповерхового цегля­ного будинку поч. 19 ст. Є підстави вважати автором проектів будинків № 2-б та 2-в київського архітектора К. Шимана. Після капітального ре­монту 1970-х рр. первісне планування і оздоблення інтер’єрів втрачені.

Шестиповерховий, цегляний, з підва­лом. Перекриття плоскі. Належить до пізнього типу односекційних житло­вих будинків з яскраво вираженою з боку фасаду сходовою кліткою. Спочатку перший поверх призначався для крамниць, другий-шостий — під житло, квартири були розраховані на людей різного соціального стану. Уці­лілий головний фасад відзначається динамізмом і багатством пластичного оформлення, що ставить його в ряд оригінальних творів київського домо­будування початку століття.

У його архітектурі простежується синтез двох художніх систем: модерну, з власти­вою для нього асиметрією, різноманіт­ністю розмірів і форм віконних про­різів, та еклектизму, що спирається на використання історичних стилів, у даному випадку — пізнього німецько­го ренесансу, де переважали елементи готики.

Вертикальність архітектурних мас підкреслена асиметричними розкріповками, що переходять у фігурні щипці горищних приміщень. Фасад прикрашено ліпними художніми встав­ками з орнаментами готичного і ба­рокового характеру, в картуші вхід­ного порталу — монограма власника латинськими літерами — «АР». Будинок — цінна пам'ятка архітектури Андріївського узвозу.

Джерело 

 

Как добраться к точке: 
Андріївський узвіз,2-б
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry