м. Київ. Будинок № 20 по вул. Франка.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

Дату спорудження будинку не встановлено. На плані початку 1900 року його позначено як новозведений будинок. Ймовірно, побудований протягом 1899 року на замовлення власника С.Камоцького. Про це свідчить монограма домовласника в центральному простінку між вікнами другого поверху – переплетені латинські літери К та S. У підвальному поверсі будинку містилися слюсарна та столярна майстерні, дров'яники. На кожному поверсі розташовувалося по дві квартири з шести кімнат кожна, з передпокоєм, кухнею, ванною, коморою, ватерклозетом. Квартири першого поверху були чотирикімнатні. Плафони житлових кімнат прикрашало ліплення з поліхромним пофарбуванням. У 1920-х рр. будівлю націоналізовано. Під час проведення ремонту і пристосування квартир під комунальні приміщення переплановано. Втрачено ворота і металеві огородження балконів будинку. 1975 проведено капітальний ремонт.

На червоній лінії забудови вулиці, на ділянці з різким перепадом рівня поверхні землі. П'ятиповерховий на цокольному поверсі, мурований, тинькований, у плані Т-подібний. Односекційний. Планування квартир коридорно-анфіладне, з двобічним розміщенням кімнат. Перекриття пласкі. Парадні сходи – гранітні, чорні – дерев'яні. Сходові клітки перекрито скляними ліхтарями. Дах двосхилий по дерев'яних кроквах, покрівля бляшана. Вхід у будинок з вулиці – по містку над глибоким приямком.

Чоловий симетричний фасад на десять віконних осей оформлено у стилі неоренесанс з використанням елементів класики та модерну. Центр підкреслено двовіконною розкріповкою з порталом головного входу і вінцевим трикутним фронтоном над прямокутним тридільним аттиком. Розкріповку членовано міжповерховими та підвіконними гуртами, які продовжено з обох боків від неї на рівні другого, третього і п'ятого поверхів. Міжвіконні простінки першого–третього поверхів рустовано. Фасад фланковано тричвертєвими колонами третього–четвертого та пілястрами п'ятого поверхів. Вертикальний характер композиції підкреслено двома рядами балконів. Завершує фасадну стіну карниз на кронштейнах, прикрашених маскаронами, між якими у смузі фриза вміщено ліплені лаврові гірлянди. Віконні прорізи першого і третього поверхів – з лучковими перемичками, інших – прямокутні, оздоблені підвіконними та надвіконними вставками з тонким ліпленим рослинним і меандровим орнаментом. Оформлення вікон першого поверху доповнено жіночими маскаронами, центрального простінку між вікнами другого поверху – жіночим погруддям і стилізованою геральдичною композицією у вигляді картуша з волютоподібними закрутками аканта. У полі картуша вміщено монограму з латинськими літерами К та S. Широкий центральний вхідний отвір з лучковою перемичкою оформлено порталом з арковим завершенням і бічними тричвертєвими колонами. Місток перед входом і приямок огороджено оригінальними ґратами у стилі модерн на цегляних стовпчиках. У цокольному поверсі біля правої торцевої стіни – прямокутний отвір проїзду у двір. На центральній осі дворового фасаду – вхід у будинок. В інтер'єрі – гранітні парадні сходи з металевим ажурним огородженням, рисунок якого утворено вертикальними стрижнями, волютоподібними закрутками різного розміру та великими квітами в центрі.

Джерело 

 

Как добраться к точке: 
I. Франка, 20
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry