м. Київ. Будинок № 34 по вул. Пушкінській.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Dom,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaKijów obwódКиїв
Opis

Історія садиби відома з 1874, коли цю земельну ділянку придбав з торгів професор Київського універси­тету Ф.Гарнич-Гарницький. Проект одноповерхового з мезоніном будинку, зведеного у 1875 році, виконав міський архітектор – військовий інженер В.Прохоров.

 Фасад було оздоблено у стилі неоготики — зі стрілчастими вікнами, потужними лопатками й аркатурним фризом. 1883 на замовлення домовласника споруджено другий поверх (також з елементами готики) за проектом архітектора Хойнацького. Перший поверх мав 13 кімнат, три передпокої, два коридори, ванну і туалет. 12 кімнат було оббито французькими шпалерами, в трьох кімнатах — дубовий паркет, в інших — підлога з соснових дощок. Другий поверх включав 16 кімнат, три передпокої, ванну та два туалети. У п'яти кімнатах був дубовий паркет. У 1891 власником садиби став київський купець 1-ї гільдії, потомствений почесний громадянин Н.Тульчинський. Того ж року на його замовлення зведено третій поверх будинку за проектом архітектора Я.Вольмана, дещо нижчий за другий, також оформлений у неоготичному стилі. У 1992-1993 роках будинок капітально реконструйовано з добудовою двоповерхового об'єму з боку подвір'я й зміною внутрішнього планування.

Триповерховий з напівпідвалом, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний. Має два входи — у центрі й на лівому фланзі та проїзд на подвір'я (праворуч). Перекриття пласкі залізобетонні, дах вальмовий, з бляшаним покриттям. Оздоблений у стилі історизм. Чоловий фасад без виразних пластичних акцентів симетричний за композицією відносно осі входу, підкресленої двома невеликими балконами. Весь декор цегляний. Ритміку фасадної площини визначають горизонтальні смуги карнизів з аркатурою, групи здвоєних вікон, розкреслених вертикалями лопаток, що на рівні даху завершуються стовпчиками парапету над вінцевим карнизом, оздобленим ступінчастими модульйонами. Стрілчасті за формою прорізи входів і вікон окреслено простими лиштвами. Будинок — зразок вдалого застосування форм неоготики у житловому будівництві кін. 19 ст..

Джерело 

Как добраться к точке: 
Пушкінська, 34
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry