Краківський зоопарк

Portret użytkownika butilkavodi
  • Теги:
    • Infrastruktura,
    • Зоопарк,
    • Przyrodnicze obiekty,
    • Парк

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • PolskaMałopolskie województwoKraków
Opis

У середньовічному Кракові, як і в інших тогочасних столицях, були королівські звіринці. Перші архівні згадки про диких тварин, утримуваних в Кракові, відносяться до 1406 році, коли пара левів була привезена з Флоренції. Першим зоопарком в Кракові був невеликий зоопарк, заснований в 1895 році в Краківському парку. Через кілька років він був ліквідований. До створення Краківського зоопарку в Вольському лісі у 1926 року існувала так звана Фазанярня (Bażantarnia). Згідно назві, це була ферма фазанів, в якому деякий час містилися інші тварини.
Ідея створення зоологічного саду народилася в 1927 році. Для майбутнього місця зоопарку був обраний майданчик в середині Вольського лісу, на підвищенні у 345 м над рівнем моря. У наступному році була підготовлена територія, побудовані клітини і вольєри, де були розміщені перші птахи і чотириногі мешканці.
Зоологічний сад був офіційно відкритий 6 липня 1929 року. У день відкриття було: ссавців 94, 98 птах і 12 рептилій. В основному це були свійські тварини, а також екзотичні експонати, такі, як мавпи. З самого початку створення зоопарку його очолив Антоні Козяж (Antoni Koziarz), який очолював його до 1966 року, дуже піклуючись про розвиток закладу.
В часи Другої світової війни Краківський зоопарк перебував під управлінням німецької адміністрації. Деякі тварини були перевезені в німецькі зоопарки. Шість дорослих зубрів з Краківського зоопарку загинули під час бомбардування в Берлінському зоопарку.
У 1963 році було створено самостійне підприємство під назвою Муніципальний парк і Зоологічний сад (Miejski Park i Ogród Zoologiczny). П
очався період розширення і реконструкції зоопарку.


1960-ті рр. Клітки з павіанами.


1960-ті рр. Загін для лам та оленів.


1970-ті рр. Клітки росомах та гімалайських ведмедів.


1977 р. Будівництво загонів для великих кішок.

У 1975 році площа зоопарку була збільшена до 15 га. Йожеф Скотницький (Józef Skotnicki), доктор філософії, був призначений директором, який почав процес модернізації загонів, клітин і притулків для тварин.
В даний час зоопарк в Кракові є європейський сад середнього розміру, добре відомий у всьому світі, активно бере участь в міжнародних селекційних програмах.

В ньому експонується понад 
1400 тварин з близько 270 видів., серед яких велика група тварин, що знаходяться під загрозою зникнення (більше 100 видів). До них відносяться: жирафа, кінь Пржевальського, карликовий бегемот, панда, сніжний барс, далекосхідний тигр, гривастий вовк, антилопи, шимпанзе, лемури, індійські слони, андський кондор, пінгвіни Гумбольдта.
Зоопарк розташований в Вольському лісі (Wolski las) - мальовничому лісопарку, унікальному для великих міських районів. Ліс є улюбленим місцем відпочинку мешканців та гостей Кракова з численними маркованими пішохідними маршрутами. Багато з них проходять поблизу зоопарку, який часто є метою відпочиваючих. Вольським лісом прокладено велосипедні маршрути і освітні стежки. Це місце, де є кілька історичних будівель, в тому числі Пагорб незалежності ім. Йожефа Пілсудського і монастир Камедулів. Джерело.

0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry