Костел св. Брата Альберта і св. Апостола Андрія, м. Варшава

Portret użytkownika butilkavodi
  • Теги:
    • Kultowe zabudowania,
    • Католический храм,
    • Костел

Ocena: +10 / 2 uczestnicy / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • PolskaWojewództwo mazowieckieWarszawa
Opis

Костел св. Брата Альберта і св. Апостола Андрія (Kościół św. Brata Alberta i św. Andrzeja Apostoła) - римо-католицький костел, розташований на Театральній площі (plac Teatralny), 18.


"Костел творчіх об'єднань присвячений св. Брату Альберту і св. Анджею Апостолу"




"25 вересня 1999 року выдновив карлинал Йозеф Глепм настоятель Польши"


"Святий отець Ян Павло ІІ освятив цей костел 13 июня 1999 року"


"В цьму місці в 1819-1954 роках мала садибу громада монахинь-послушниць непорочного зачаття. Засноване у 1744 р. Антоніною із Захоровських за розпорядженням Замойських для шляхетних панн, що протягом 210 років існування відшукало своїми діями шану в справах Варшави громадських та релігійних. Здания монахинь від 1774 року займав костел св. Анджея, який зруйнований під час сутичок повстанців в 1944 р. Частвоко після війни відновлений. В 1954 р. за наказом столичної влади розібраний. Останніми монихинями біли: ... В теперішній час об'єкти давньої забудови разом з костелом були відновлені в 1998-1999 роках."

Храм опікує роботу священників творчих спільнот, що об'єднує людей культури та мистецтва, а також проводить зустрічі з громадськістю та Академію Ікон. У середині є мощі св. Альберта та св. Андрія, а також св. Йоана Євангеліста. В даний час ректором церкви і одночасно національним священиком творчих кіл є отець Гжегож Міхалчик (Grzegorz Michalczyk). При костелі з 2014 року працює хор Cantus Laudabilis.

На місці нинішнього костелу у сімнадцятому столітті єзуїти збідували невеликий храм. У вісімнадцятому столітті на його місці був побудований костел св. Андрія Первозванного. Поряд із ним був комплекс будівель монахінь канонічек.
Під час Варшавського повстання в храмі була організована повстанська лікарня. Після війни пошкоджена будівля стояла до 1953 року, коли влада вирішила знести храм. Частково на його місці був побудований багатоквартирний будинок. У 1999 році храм перебудовали завдяки MBank, творчим об'єднанням та редакції "Жечпосполіта" (Rzeczpospolitа”.).
13 червня 1999 року храм посвятив папа Ян Павло II.
23 березня 2008 р. у Каплиці Гробу Господнього під час служби на Великдень відбулася пожежа. Прикраси та кілька картин згоріли. Штукатурка також була пошкоджена.
Архітектура костелу напоминает 19 століття; фасад побудований Петром Айгнером (Piotr Aigner). У головному вівтарі є ікона авторства Себастьяна дель Пйомбо (Sebastian del Piombо) з 16 століття. Крім того, в храмі є декілька картин, подарованих в пользование из колекції Королівського замку та Національного музею. Двері церкви виготовлені з прозорого скла.
Джерело.

Raporty
Portret użytkownika vv
1 Zdjęcia
vv
Portret użytkownika olanko
2 Zdjęcia
olanko
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry