м. Болонья. Дві вежі.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Budowla,
    • Architektoniczne zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • WłochyEmilia-RomaniaBolonia
Opis

Болонья славиться своїми чудовими вежами.  До наших днів збереглося близько тридцяти.  Але, кажуть, було їх збудовано в місті більше двох сотень (в ті часи Болонью називали Bologna turrita - "Болонья багатобаштова").  Найбільш відомі з усіх - дві падаючі вежі XII століття: Азінеллі і Гарізенда.

 Азінеллі і Гарізенда стоять поруч на крихітній площі, до якої веде широка вулиця via Rizzoli.  Вже здалеку помітна струнка, висотою в 97 метрів, Азінеллі, вінчає вуличний горизонт.  Вежа ця має нахил на 97 сантиметрів.  Її сусідка, 48-метрова приземкувата Гарізенда, нахилилася більш ніж на 3 метри і, здається, ось-ось готова впасти.

 На темних цегляних стінах вежі виділяється мармурова меморіальна дошка з рядками Данте:
«Как Гаризенда, если стать под свес,
Вершину словно клонит понемногу
Навстречу туче в высоте небес...»

 За переказами, падаючі вежі збудували дві конкуруючі аристократичні родини.  Азінеллі почали будувати свою вежу в 1109 році, а вже через рік в погоню кинулися Гарізенда.  Причому будувати почали в декількох метрах від суперників.  Обидва сімейства так поспішали завершити будівництво, що не звертали уваги на інженерні розрахунки.  Все це закінчилося тим, що обидві вежі накренилися.  І мало не впали в різні боки.


 Якої висоти замислювалася спочатку Гарізенда, історії невідомо.  До чого йде справа, зрозуміли ще під час будівництва і почали терміново прибирати верхівку.  Причому прибирали три рази, тим і врятували вежу.

 На Гарізенду з триметровим ухилом туристів, зрозуміло, не пускають.  Зате вони з радістю крокують по східцях на вершину Азінеллі.  Ще б пак, адже це - найвища з усіх падаючих веж.

Джерело

Как добраться к точке: 
Piazza di Porta Ravegnana
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry