Базиліка Маріацка у Гданську

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Памятники монументального искусства,
    • Pomniki,
    • Церковь,
    • Костел (перестроен),
    • Kultowe zabudowania,
    • Музей,
    • Infrastruktura

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • PolskaWojewództwo pomorskieGdansk
Opis

Соборна Базиліка Успіння Пресвятої Діви Марії в Гданську , - історична церква в Гданську часто її називають «Корона Гданська ». Вона розташована на площі між вулицями Півна та Хлебниця. Від р. Мотлава до одного з воріт храму веде вул. Mariacka . Церква є третім за величиною храмом у світі, побудованим з цегли. Характерний силует, акцентований масивною західною дзвіницею і стрункими кутовими вежами, створює домінуючу особливість в міському горизонті. Побудована в 1346-1502 роках, церква є прикладом цегельної готики. Незважаючи на бурхливу історію, храм зберіг свою історичну архітектурну форму.
Начальником міста в 1342 році, Великим Майстром Тевтонського ордена, винесено рішення про будівництво парафіяльної церкви. Будівництво храму почалося одночасно з двох сторін - східної та західної. З заходу була зведена низька двоповерхова вежа-дзвіниця з масивними контрфорсами. Висота башти була продиктована умовами тевтонських лицарів, які наказали, щоб вона не перевищувала висоти вежі колишнього замку. Будівництво східної частини, почалося в сімдесятих роках XIV століття. Роботи очолював майстер Генрік Унгерадін. З 1485 року на будівництві працював архітектор Ганс Брандт - з його участю було зведено тіло нефа. У 1498-1502 рр. церква була покрита  склепіннями, які збудував Генрік Хетцель. 
Світло в  храм падає через 37 величезних вікон різних розмірів і вітражі.
Через десяток років після завершення будівельних робіт Реформація, що почалася в 1517 році, досягла Гданська. У 1529 р. в церкві проходила перша протестантська служба , але до 1572 р. головний вівтар використовували католики, які знову взяли на себе храм тільки після 1945 року. 
Під час боїв за Гданськ у березні 1945 року в результаті артилерійського вогню церква значно пошкоджена. У 1946 р. розпочато реконструкцію. У листопаді 1955 року храм був переданий вірянам, але роботи продовжувалася. У 2017 році фасад храму був очищений і замінено дах. У майбутньому планується також реконструкція надгробків.
У 2016 році храм відвідало приблизно 460 000 чоловік.

Джерело

Как добраться к точке: 
Гданськ, Podkramarska 5
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry