Костел Святого Мартіна у Варшаві

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Костел (перестроен),
    • Костел,
    • Больше 100 лет,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: +5 / 1 participant / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • PolskaWojewództwo mazowieckieWarszawa
Opis

Костел Святого Мартіна (польск. Kościół św. Marcina) - церква в Варшаві, розташована на вулиці Пивна в столичному історичному районі Старого міста.
Костел Святого Мартіна виник в 1353 році разом з августинским монастирем і госпіталем Святого Духа по велінню Земовита III, князя Мазовії. Сама церква, була зведена на рубежі XIV і XV століть. Вхід в костел розташовувався не з вулиці Пивна, як сьогодні. У приміщенні було 3 вівтаря: головний вівтар Святого Мартіна і вівтарі Святого Духа і Святої Доротеї. У XVII столітті тут проводилися сесії мазовецького парламенту. Після кількох пожеж, які зруйнували церкву в XV і XVII століттях, костел був перебудований в стилі бароко італійцем Джованні Спінола. Також в цей час вона була переорієнтована, головний вхід тепер розташовувався з боку вулиці Пивна. Костел був реконструйований близько 1744 року згідно з проектом Кароля Бая. Хвилястий фасад, виконаний в стилі рококо. Головний вівтар також створений за планом Бая з скульптурами роботи Яна Єржі Плерша в 1751 році. Позднебарочне оздоблення інтер'єру було знищено в 1944 році, збереглася тільки частина згорілого розп'яття. Після війни інтер'єр був детально відновлений за проектом сестри Альми Скшідлевской, а збережена частина розп'яття включена в нове розп'яття в сучасному стилі. У 1980-х роках костел став місцем зібрань опозиційних комуністичному режиму політиків.
Фасад костелу відноситься до стилю бароко, в той час як внутрішній інтер'єр - до сучасного стилю. Багаті меблі в стилі раннього бароко, створені в 1630-і роки Яном Хенелем (скульптор короля Владислава IV) разом з прикрасами в стилі рококо 1750-х років була знищені німцями під час Варшавського повстання. Церква являла собою руїни і була відновлена після закінчення Другої світової війни.

Джерело

Как добраться к точке: 
Варшава, вул. Piwna 9/11
Raporty
Portret użytkownika olanko
5 Zdjęcia
olanko
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry