м. Прага. Іспанська синагога.

Portret użytkownika olanko
  • Теги:
    • Синагога,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • CzechyKraj środkowoczeskiPraga
Opis

Іспанська синагога - «наймолодша» синагога в Празі. Побудована вона була на місці найстарішого єврейського молитовного будинку, який називався «Стара школа», в 1867 році. Архітектурна композиція синагоги виконана в мавританському стилі, що відрізняє її від інших храмів. Будівництво синагоги тривало цілих 25 років, в проектуванні будівлі і оформленні інтер'єру брали участь видатні архітектори того часу - Ульман Войцек Ігнац, Гвідо Бєльський, Баум і Мунцберг.

У XVI столітті в Прагу прибула група євреїв-сефардів з Іспанії, які рятувались від переслідування іспанської інквізиції. Для проживання їм була віддана Стара школа, в якій вони благополучно і жили кілька років. Але в зв'язку з дедалі більшою кількістю прихожан, виникла необхідність в новій будівлі для синагоги. Після зведення вона отримала назву «Іспанська».

Іспанська синагога більше нагадує мечеть, ніж єврейський храм. В її інтер'єрі тісно переплелися католицько-мусульмансько-єврейські стилі оформлення. Сама будівля побудована в неоренесансному стилі, в основі лежить квадрат, а центральний купол, що вінчає синагогу, підкреслює велич храму. Місця для прихожан розташовані не як у звичайній синагозі, навколо біми, а стоять рядами, як у православній церкві.

Внутрішній дизайн синагоги наслідує інтер'єру іспанської Альгамбри в Гренаді. За релігійних традицій, велику увагу у внутрішній обробці приділено орнаментам.  Переважають геометричні та рослинні мотиви, властиві ісламській архітектурі. Кругом багато позолоти і ліпнини, двері і перила прикрашені різьбленими фігурками, збереглися настінні фрески і оригінальні вітражні вікна.

У 1941 році синагога була закрита. Німецькі окупанти перетворили будівлю синагоги в склад конфіскованого майна. Після Другої Світової війни вона довгий час перебувала в запустінні. Стіни і купол прийшли в дуже занедбаний стан, і в 1986 році було вирішено знести Іспанську синагогу.

На щастя, працівники Інституту по охороні пам'яток змогли домогтися скасування рішення про знесення і передали її празької Єврейської Громаді, яка, в свою чергу здала її в оренду Празького Єврейському Музею, зазначивши при цьому всі умови щодо збереження історичних фондів синагоги. Реконструкція була проведена в кінці XX століття і в даний час храм знову служить релігійним цілям, тут проводяться богослужіння.

Пам’ятник культури національного значення.

Джерело

 

Как добраться к точке: 
Dušní 141/12
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry