Пам'ятник Яну Гевелію (1) в Ґданську

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Обелиск (Мемориал),
    • Pomniki

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • PolskaWojewództwo pomorskieGdansk
Opis

В Ґданську є три пам'ятника Яну Гевелію.
Це перший пам'ятник, який був створений в 1973 році за рахунок добровільних внесків жителів Ґданська, зібраних за ініціативою Ґданського клубу "Нептун". Він зроблений з піщанику, а астролябія виготовлена з мідного листа. Автор пам'ятника - Міхал Гасеніца Шостак. У 2004 році пам'ятник був перенесений в зелену зону біля готелю Mercure Gdańsk Stare Miasto (колишній готель Heweliusz).
Також у 1973 року в Малому районі Пржиморзе біля школи № 71 була відкритий другий пам'ятник астроному.
2006 р. навпроти Старої Ратуші за адресою вул. Корзенна, була відкрита третя статуя Яна Гевелія.

Джерело

Ян Гевелій (нім. Johannes Hevel, пол. Jan Heweliusz; 1611 —  1687) — польський астроном, автор перших карт Місяця , конструктор телескопів, градоначальник Ґданська. Протестант і спадковий бровар.
Астрономією захопився в юності. Відвідав Прагу, де ознайомився з обсерваторією Тихо Браге. В Голландії, Англії і Франції вивчав юриспруденцію і вдосконалювався в оптиці і механіці. Після смерті батька успадкував його комерційну справу і всі доходи від неї витрачав на заняття астрономією. Багато уваги приділяв суспільним справам, неодноразово обирався суддею, з 1651 був радником магістрату Гданська. У 1640-х роках побудував у своєму будинку в Гданську обсерваторію, яка була найбільшою в Європі.  Сам виготовляв інструменти для неї. Створені ним точні секстанти і квадранти мали радіус до 2-2,5 м, а монолінзові труби досягали в довжину 45 м. Після пожежі в 1679, що знищила обсерваторію, відбудував її наново і в 1681 відновив спостереження.
Наукові роботи присвятив селенографії, вивченню комет. Склав перші детальні карти Місяця, що відрізнялися великою точністю. Визначив висоту місячних гір по їх тіням. Позначив різні утворення на поверхні Місяця географічними назвами, деякими з них ми користуємося і досі. У роботі «Кометографія» (1668) дав перший систематичний опис і виклав історію всіх комет, що спостерігалися на той час (сам Гевелій відкрив чотири нові комети — 1652, 1664, 1665 і 1682). Підсумок своїх 49-річних занять астрономією Гевелій підвів у праці «Переломний рік…», у якій зібрані результати його понад 20000 спостережень Місяця, планет, комет, зірок. Вже після смерті вченого його дружина Ельжбета видала підготовлені ним повністю «Каталог нерухомих зірок» (1687) і атлас неба «Уранографія» (1690). Каталог містить результати спостережень положень 1564 зірок, видимих над горизонтом в Гданську, в ньому вперше приведені не тільки екліптикальні, але і екваторіальні координати для кожної зірки. Гевелій виділив 11 нових сузір'їв, деякі введені ним назви сузір'їв (Гончі Пси, Жираф, Ящірка, Малий Лев, Секстант, Одноріг, Лисичка, Щит) збереглися до наших днів.

Джерело тексту та портрету Яна Гевелія роботи Й. Шульца (1677 рік)

 

Как добраться к точке: 
Гданськ, вул. Wodopój
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry