Пам'ятник гербу м. Свалява

Portret użytkownika Roma G
  • Теги:
    • Pomniki,
    • Скульптура (Изваяние)

Ocena: +3 / 1 participant / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaZakarpacki obwódСвалява
Opis

Свалява, Szolyva, Schwallbach - затишне закарпатське місто, розміщене на гірській річці Латориці, при впаданні в неї річки Свалявка.

Етимологія назви Свалява походить від кореня "сіль" (Зольва, Солява, Сольва). Виникнення її відносять до тих стародавніх часів, коли сіль Мармароського комітату транспортувалася до сусідніх країв.

Свалява уперше згадується в докуменах 1236 року. Це було поселення, яке належало угорському феодалові Бет-Бетке.

У XVIII столітті ці землі передані у власність королівської казни, яка подарувала їх графу Шенборну-Бухгейму.

Околиці міста Сваляви багаті джерелами мінеральної води типу "Боржомі". Навколо них створені бальнеологічні санаторії, де хворих лікують мінеральною водою, яка придатна для пиття та різноманітних лікувальних ванн.

Вперше історичні джерела згадують про свалявську мінеральну воду ще у 1463 році. За часів правління трансільванського князя Френца ІІ Ракоці її відправляли в Росію, Польщу, Австрію, Францію разом із місцевими винами. У 1892 році тут було споруджено мінеральну купіль, з 1834 року розпочато продаж мінеральної води в бочках, а вже у 1844 році Свалява отримала печатку: на червоному тлі - селянин-горянин, що наливає мінеральну воду до дерев'яної діжки. Тоді ж розпочався розлив мінеральних вод "Solyvai" та  "Margit".

Цей селянин зображений і на сучасному гербі міста.

у 1888 році через Сваляву пройшла залізниця з Відня - тодішньої столиці Австро-Угорської держави. Це дало можливість експортувати мінеральну воду за межі регіону, завдяки чому було налагоджено виробництво пляшок. 

У 2016 році до ювілейної дати - 780 років місту Свалява була встановлена скульптурна композиція: гербовий символ свалявщини - чоловік, що наливає мінеральну воду до дерев'яної бочкиз корчаги.

 

Raporty
Portret użytkownika dombrovskii_a
4 Zdjęcia
dombrovskii_a
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry