Семистовбурний дуб плавнів Хортиці

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Вековые деревья,
    • Przyrodnicze obiekty

Ocena: 0 / 0 uczestników / 0 zalecenia / (+0) (-0) jakość

  • UkrainaZaporoski obwódЗАПОРІЖЖЯ (Олександрівськ)
Opis

Висота дерева -15 м, окружність стовбурів -210-240 см, вік - 100-130 років. Якщо придивитися до дерева, то виявиться, що 7 стовбурів проросли з трьох кряжів, які розташовані на колі окружності більше 10 м. Коли були закладені шурфи, то виявилось, що це коло щільно заповнено попелом. Як вважає запорізький краєзнавець Юрій Вілімов історія семистовбурового дуба була такою:
1) Більше тисячі років тому з жолудя проклюнувся дуб. У середині Х сторіччя він став Священним дубом старословянських племен. У XIV ст. дерево зрубали.
2) Але частина дуба дала три паростки, які росли сотні років.
3) Ці багаторічні стовбури зрубили у 1884 році під час масового знищення хортицьких лісів мешканцями м. Олександрівська. А вже з цих пеньків виросли сім стовбурів, які ми бачимо зараз.
І він може бути саме тим дубом, про який у середині Х ст. писав візантійський імператор Констянтин Багрянородний, хрещений батько княгині Ольги.

Джерело

Добратись до дубу можливо по стежкам у плавневому лісі по схемі. При відвідуванні Хортиці - не засмічуйте територію, не розводьте багаття, не збирайте рослини, квіти, не порушуйте спокій гучними звуками та музикою!

 

Как добраться к точке: 
Запоріжжя, південнв частина Хортиці
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry