Пам'ятник Миколі Копернику у Варшаві

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Памятники истории,
    • Памятники монументального искусства,
    • Pomniki

Ocena: +5 / 1 participant / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • PolskaWojewództwo mazowieckieWarszawa
Opis

Пам'ятник Миколі Копернику у Варшаві є одним із найвизначніших пам'яток польської столиці. Він стоїть перед палацом Сташиця, резиденцією Польської академії наук на Краківському передмісті (вул. Nowy Świat 72-74). Пам'ятник був розроблений Бертелем Торвальдсеном у 1822 році, він був завершений у 1830 році. Оригінальна гіпсова модель Торвальдсена з 1822 року та менша копія з 1821 року зберігаються у музеї Торвальдсена у Копенгагені. Пам'ятник – бронзова статуя астронома епохи Відродження Миколи Коперника (пол. Mikołaj Kopernik), який тримає компас та армілярну сферу. Пам'ятник фінансували громадські пожертвування та вчень і філософ Станіслав Сташич. Польське духовенство відмовилося бути присутнім на церемоніях, оскільки його книга була засуджена.
   Спершу Сташич планував встановити пам'ятник у Торуні, рідному місті Копернику, після того, як почув, що Наполеон під час візиту до Торуня у 1807 році висловив здивування тому, що в місті немає пам'ятника Копернику. Падіння Варшавського герцогства (до якого входив Торунь) та повторна окупація регіону Пруссією затримали проект та змусили Сташиця змінити місце на Варшаву. На східній стороні постаменту розміщено напис "Nicolo Copernico Grata Patria" (лат. "Міколі Копернику [від] вдячної нації"), а на західній стороні - "Mikolajowi Kopernikowi Rodacy" (польською мовою: "Міколі Копернику [від своїх] земляків") . годину Другої світової війни німці стерли латинські та польські написи та прикріпили табличку німецькою мовою:
  Після Варшавського повстання, німці вирішили пам'ятник переплавити, але поляки повернули пам'ятник до Варшави та знову відкрили липні 1949 року. У 2007 році на площі перед пам'ятником було розміщено бронзове зображення Сонячної системи Коперника. У Монреалі та Чикаго стоять копії цього пам'ятника Копернику 

 Джерело

Как добраться к точке: 
Krakowskie Przedmieście, Warszawa, Польша
Raporty
Portret użytkownika olanko
3 Zdjęcia
olanko
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry