Базиліка Святого Хреста у Варшаві

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Памятники истории,
    • Pomniki,
    • Католический храм,
    • Больше 100 лет,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: +5 / 1 participant / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • PolskaWojewództwo mazowieckieWarszawa
Opis

Базиліка Святого Хреста (пол. Kościół Świętego Krzyża) — храм у Варшаві, розташований на вулиці Краківське передмістя, що належить католицькому ордену лазаристів. Спочатку, на цьому місці стояла каплиця Святого Хреста, згадки про неї датуються 1510 роком. В 1525 році тут стояла дерев'яна церква, а 1653 — передана чернечому ордену лазаристів. Сучасна будівля була побудована в 1679—1696 роках в стилі бароко. Його проектувальником був королівський придворний архітектор Йозеф Шимон Беллотті, а фундаторами — абат Щука і примас Міхал Стефан Радзейовський, який освятив церкву 14 жовтня 1696 року. Вежі, вкриті пізньобароковими куполами виконані Йозефом Фонтаною. Фасад розроблений Якубом Фонтаною, прикрашений статуями роботи Яна Юрія Плерша. В колонах храму поховані урни з серцями Фридерика Шопена і Владислава Реймонта. Є також епітафії Болеслава Пруса, Ігнація Крашевського, Юліуша Словацького та Владислава Сікорського. 
 В перші дні Другої світової війни храм був зруйнований. Були знищені  картини «Вечеря Господня» і «Розп'яття» .  Самохідні міни «Голіаф» зруйнували фасад храму, склепіння, Великий вівтар, вівтар св. Роха і св. Вінсента де Поля. Храм був відбудований в 1945—1953 роках. У 2003 році папа Іван Павло ІІ надав церкві статусу Малої базиліки. Перед
храмом у 1858 році встановлено статую Ісуса Христа, що несе хрест, відлиту з бетону у майстерні Ферранте Марконі. У 1887 році психічно хворий чоловік пошкодив скульптуру.  У бронзі відтворено у 1889 році в Римі Піусом Велонським. Внаслідок детонації «Голіафів», бронзова фігура Христа впала. Німці вивезли її з метою переплавлки, але солдати спасли святиню. Статуя наново постала перед костелом 1945 року. 
Нині в базиліці триває реконструкція знищеного під час варшавського повстання вівтаря Найсвятішого Сакраменту і Святої Трійці  виготовленого за проектом Тильмана Ґамерського.  Іван Павло ІІ підписав урочистий акт про відбудову вівтаря Найсвятішого Сакраменту. Висловив також волю, аби з огляду на виняткове значення храму для Варшави і  Польщі, вівтар було названо Вівтарем Вітчизни. 

Джерело 



Как добраться к точке: 
Krakowskie Przedmieście 3, Warszawa, Польща
Raporty
Portret użytkownika olanko
3 Zdjęcia
olanko
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry