Монастир отців-василіян у Варшаві

Portret użytkownika vv
  • Теги:
    • Церковь,
    • Монастырь,
    • Больше 100 лет,
    • Kultowe zabudowania

Ocena: +5 / 1 participant / 1 zalecenie / (+0) (-0) jakość

  • PolskaWojewództwo mazowieckieWarszawa
Opis

Греко-католицька парафія діє при василіянському монастирі у Варшаві. Своє існування вона започаткувала в 1721 році, коли було споруджено монастир при вулиці “Подвалє”. У 1784 році парафія разом з Василіанами була перенесена до нової церкви при вул. Мйодовій 16, де вона діє дотепер. Існування парафії було призупинено в 1875 році, коли царський уряд цілковито ліквідував Греко-католицьку Церкву на території Російської імперії. Заходи з метою відновлення душпастирства для Східних Католиків у Варшаві було прийнято після закінчення першої світової війни.  Лише у 1930-их роках вдалося Василіанам привернути в монастирській церкві Богослужіння у Східному обряді. Однак офіційне відновлення діяльності парафії відбулося щойно в 1938 році.  
Під час  Варшавського повстання церква була знищена. Після війни Василіяни спромоглися відбудувати монастирський комплекс, але комуністична влада не дозволила відновити відправу Богослужінь у східному обряді. Тільки від 1957 року почалися відправи в східному обряді.
Монастирська церква, яка є також парафіяльною, була споруджена в роках 1781-1784. Автором архітектурного проекту був Домінік Мерліні. У 1991 році в церкві було виконано новий іконостас. Прикрасою храму є також три монументальні образи Франціска Смуглевіча, які автор намалював спеціально для цієї церкви.
 З ростом числа українських трудових мігрантів у Польщі, з початком 90-тих років минулого століття парафія почала обслуговувати щораз більше вірних. Зараз парафія зараховується до кола найбільших греко-католицьких парафій у Польщі.
Папа Римський св. Іван Павло ІІ відвідав церкву двічі: у 1987 та 1999 роках, що увіковічнили пам’ятні дошки у притворі.

 Джерело




 

Как добраться к точке: 
Miodowa 16, Warszawa, Польща
Raporty
Portret użytkownika olanko
3 Zdjęcia
olanko
0
Twoja ocena: Brak

Powrót do góry